Sposób przygotowania:
Racuszki z truskawkami i miętąPrzygotowanie jajek:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce ksylitolu a potem po 1 żółtku.
Przygotowanie truskawek i mięty:
Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie odsączamy z wody i usuwamy szypułki.
Duże truskawki dzielimy na 4 części a mniejsze na połowę.
Gałązki mięty dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Listki mięty drobno siekamy.
Mieszamy z pokrojonymi truskawkami.
Przygotowanie ciasta:
Do ubitych jajek z ksylitolem dodajemy kefir, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i dodajemy parę kropli aromatu waniliowego. Mieszamy dokładnie ciasto.
Smażenie racuszków:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po łyżce ciasta. Na każdą porcję ciasta nakładamy po łyżce pokrojonych truskawek z miętą. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu. Następnie przewracamy racuszki na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 2-3 min.
Po usmażeniu ściągamy z patelni na papierowy ręcznik.
Podajemy jeszcze ciepłe ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.