Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Racuszki z truskawkami i miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszyste pachnące świeżymi truskawkami i miętą racuszki na kefirze z dodatkiem sody oczyszczonej słodzone ksylitolem odpowiednie dla diabetyków.

Racuszki z truskawkami i miętą

Składniki:

Racuszki z truskawkami i miętą

na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 kubeczek kefiru (450g)
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • parę kropli aromatu waniliowego

dodatkowo:

  • ok. 35-40 dag świeżych truskawek
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • olej do smażenia
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki z truskawkami i miętą

Przygotowanie jajek:

Racuszki z truskawkami i miętą
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem ksylitolu

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce ksylitolu a potem po 1 żółtku.

Przygotowanie truskawek i mięty:

Racuszki z truskawkami i miętą
Pokrojone truskawki mieszamy z posiekaną miętą

Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie odsączamy z wody i usuwamy szypułki.
Duże truskawki dzielimy na 4 części a mniejsze na połowę.
Gałązki mięty dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Listki mięty drobno siekamy.
Mieszamy z pokrojonymi truskawkami.

Przygotowanie ciasta:

Racuszki z truskawkami i miętą
Do ubitych jajek z ksylitolem dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną

Do ubitych jajek z ksylitolem dodajemy kefir, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i dodajemy parę kropli aromatu waniliowego. Mieszamy dokładnie ciasto.

Smażenie racuszków:

Racuszki z truskawkami i miętą
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy racuszki

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po łyżce ciasta. Na każdą porcję ciasta nakładamy po łyżce pokrojonych truskawek z miętą. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu. Następnie przewracamy racuszki na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 2-3 min.
Po usmażeniu ściągamy z patelni na papierowy ręcznik.
Podajemy jeszcze ciepłe ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.