jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1971]

Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Racuszki, naleśniki to chyba ulubione danie dzieci. Moje dzieciaki bardzo je lubią. W zależności od sezonu w środku ciasta zamykam różne owoce: porzeczki, truskawki, jabłka ipt. Tym razem danie przygotowałam z udziałem borówki amerykańskiej, która

Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku

SKŁADNIKI:

  • 0,5 litry kwaśnego mleka,
  • 2 duże jajka,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • około 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru,

DODATKOWO:

  • borówki amerykańskie do środka (około 200 gram),
  • olej do smażenia,
  • cukier puder, świeże owoce do poddania

Sposób przygotowania:

Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku

ETAP 1

Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku
Składniki ciasta umieszczmy w misce, miksujemy

Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość miksujemy, ewentualnie dodajemy mąki. Gotowe ciasto powinno być dość gęste.

ETAP 2

Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku
Borówki dokładnie osuszamy, powinny być idealnie suche

Borówki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.

ETAP 3

Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku
na wyłożone porcje placuszków wykładamy owoce

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy łyżką porcje ciasta, formując zgrabne placuszki. W trakcie gdy pierwsza strona się rumieni na wierzchu każdego placuszka układamy po kilka borówek.

ETAP 4

Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku
Borówki zakrywamy ciastem

Wierzch borówek delikatnie pokrywamy ciastem, by zapobiec wyciekaniu soku z owoców do tłuszczu po odwróceniu.

ETAP 5

Racuchy z borówkami na kwaśnym mleku
Usmażone placuszki odsączmy z nadmiaru tłuszczu

Gdy pierwsza strona się zarumieni, racuszki obracamy i smażymy z drugiej strony do zrumienienia. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Odsączone porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.


Tagi:

borówka