Sposób przygotowania:
Racuchy z borówkami na kwaśnym mlekuETAP 1
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość miksujemy, ewentualnie dodajemy mąki. Gotowe ciasto powinno być dość gęste.
ETAP 2
Borówki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
ETAP 3
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy łyżką porcje ciasta, formując zgrabne placuszki. W trakcie gdy pierwsza strona się rumieni na wierzchu każdego placuszka układamy po kilka borówek.
ETAP 4
Wierzch borówek delikatnie pokrywamy ciastem, by zapobiec wyciekaniu soku z owoców do tłuszczu po odwróceniu.
ETAP 5
Gdy pierwsza strona się zarumieni, racuszki obracamy i smażymy z drugiej strony do zrumienienia. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Odsączone porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.
lukrowanepierniczki
biedroneczki
skuter5
Czekoladka 2
mocsłodkości