Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne racuszki na drożdżach z dodatkiem świeżych truskawek i jabłek, z domieszką mąki orkiszowej...

Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami

Składniki:

Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami

 

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 jabłka
  • ok. 15-20 dkg truskawek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami

Etap 1

Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami
Świeże drożdże rozpuszczone w mleku z cukrem.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut.

Etap 2

Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami
Obie mąki sól i cukier waniliowy przesypane do miski.

Do miski wsypać obie mąki, sól i cukier waniliowy, wymieszać.

Etap 3

Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami
Rozczyn drożdżowy i jajka dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać jajka i rozczyn drożdżowy, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami
Przygotowane owoce dodane do drożdżowego ciasta.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na 2-4 części. Jabłka i truskawki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać, odstawić na kilka minut.

Etap 5

Drożdżowe racuszki z jabłkami i truskawkami

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, kłaść na nią porcje ciasta. Racuszki smażyć na rumiano z obu stron. Podawać oprószone cukrem pudrem.