Sposób przygotowania:
Racuszki ziemniaczane na słodko wg Dorci
Nie lubię jak coś się marnuje. Czasami z obiadu zostaną ziemniaki, więc robię np racuszki ;) można też oczywiście ugotować celowo więcej, by zostały ;) Ugotowane ziemniaki mieszam z twarogiem, jajkami, cukrem, solą, mąką ziemniaczaną. Następnie miksuję masę mikserem na najwyższych obrotach przez ok 2 minuty. Dodaję mąkę pszenną i bułkę tartą i rękom mieszam składniki. Masa powinna być trochę lepka, ale na tyle, aby można było uformować w dłoniach placuszki. Jeśli za bardzo się klei, dodaję jeszcze odrobinę bułki tartej. Formuję placuszki i piekę na patelni na rozgrzanym oleju z obydwu stron do uzyskania złotego koloru. Racuszki pysznie smakują np z dżemem wiśniowym ;) Życzę smacznego! ;)