Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Ragout drobiowe z grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ragout z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami.

Ragout drobiowe z grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ragout drobiowe z grzybami

 

  • 1/2 kg pierś z kurczaka
  • 1/2 kg pieczarek białych
  • sok z pół cytryny
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 spora cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • suszona natka pietruszki
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 szklanki śmietanki
  • cytryna do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ragout drobiowe z grzybami
Pierś pokroić w dużą kostkę i usmażyć na rumiano na łyżce margaryny. Usmażone mięso przełożyć na talerz i odstawić. Na patelnię dodać drugą łyżkę margaryny i zeszklić cebulkę. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć na dużym ogniu przez ok. 10 minut.Jak pieczarki się przyrumienią dodać mięso , podlać winem , wlać śmietanę i doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i pieprzem . Dusić na małym ogniu ok. 10 minut często mieszając.Na koniec w razie potrzeby jeszcze doprawić przyprawami do smaku i dodać natkę pietruszki .Danie udekorować plasterkami cytryny.
Ragout drobiowe z grzybami
Pokrojoną pierś usmażyć na rumiany kolor i przełożyć na talerz
Ragout drobiowe z grzybami
Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę
Ragout drobiowe z grzybami
podsmażyć grzyby