Sposób przygotowania:
Risotto Malinowe
Wlać mleko do rondla o grubym dnie i wrzucić laskę wanilii. Wsypać ryż, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, żeby mleko tylko bulgotało. Dodać skórkę z cytryny i cukier. Gotować, często mieszając, 15 do 18 minut, aż ryż będzie unosił się w sosie i stanie się miękki, a sos będzie gęsty i kremowy. Włożyć migdały na małą patelnię i prażyć 4 do 5 minut, aż się lekko przyrumienią. Kiedy risotto ugotuje się, wyjąć wanilię i skórkę z cytrynową. Dodać połowę malin i wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać nadal 1 do 2 minuty, aż owoce puszczą sok i zabarwią risotto na różowo. Przełożyć risotto do 6 podgrzanych miseczek i polać każdą porcję 1 łyżką śmietanki. Posypać migdałami i ułożyć na wierzchu resztę malin i podawać od razu, ponieważ stygnąc, risotto gęstnieje.