kakusia290

kakusia290

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Risotto Malinowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Dla ludzi, którzy lubią zasmakować przyjemności. Polecam.

Risotto Malinowe

Składniki:

Risotto Malinowe

 

  • 1 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 140 g ryżu na risotto
  • 1 pasek okrojonej skórki z cytryny
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 200 g malin
  • 6 łyżek śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Risotto Malinowe
Wlać mleko do rondla o grubym dnie i wrzucić laskę wanilii. Wsypać ryż, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, żeby mleko tylko bulgotało. Dodać skórkę z cytryny i cukier. Gotować, często mieszając, 15 do 18 minut, aż ryż będzie unosił się w sosie i stanie się miękki, a sos będzie gęsty i kremowy. Włożyć migdały na małą patelnię i prażyć 4 do 5 minut, aż się lekko przyrumienią. Kiedy risotto ugotuje się, wyjąć wanilię i skórkę z cytrynową. Dodać połowę malin i wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać nadal 1 do 2 minuty, aż owoce puszczą sok i zabarwią risotto na różowo. Przełożyć risotto do 6 podgrzanych miseczek i polać każdą porcję 1 łyżką śmietanki. Posypać migdałami i ułożyć na wierzchu resztę malin i podawać od razu, ponieważ stygnąc, risotto gęstnieje.

Tagi:

ryż risotto