PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Risotto z wędzonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aksamitne risotto, po prostu rozpływa się w ustach...

Risotto z wędzonym łososiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z wędzonym łososiem

 

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ małej cebuli
  • 1,5 szkl ryżu do risotto typu Arborio
  • 1 kawałek łososia
  • ½ szkl startego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Risotto z wędzonym łososiem
W rondlu podgrzewamy oliwę i rozpuszczamy masło, i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie do rondla wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy tak, żeby tłuszcz obtoczył wszystkie ziarenka. Do ryżu dolewamy stopniowo po pół szklanki bulionu i mieszamy. Odczekujemy, aż ryz wchłonie wywar, zanim wlejemy kolejną porcję. Powtarzamy do czasu zużycia całego bulionu. Łososia (najlepiej wędzonego na zimno) kroimy w kostkę. Risotto ściągamy z ognia, dodajemy parmezan i łososia. Delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.
Risotto z wędzonym łososiem
Na początku w rondlu podsmażamy cebulę najlepiej na oliwie z oliwek.
Risotto z wędzonym łososiem
Następnie dodajemy ryż i sukcesywnie podlewamy go bulionem.

Tagi:

ryż risotto