Sposób przygotowania:
Rogaliki drozdzowe z dzemem
Przeisac make z drozdzami, cukrem i lyzka cukru wanilinowego. Dodac miekka margaryne. 2 jaja i 1 zóltko, 2-3 lyzki stolowe jogurtu naturalnego i zagniesc ciasto. Ciasto ma odchodzic od reki i dac sie latwo rozwalkowac, w razie koniecznosci dodac wiecej maki, lub niewielka ilosc jogurtu. Wyrobione ciasto owinac w folie i schlodzic w lodowce przez ok godzine. Po wyjeciu, ciasto dzielimy na mniejsze czesci, (ok 4-5), posypujemy stolnice maka i rozwalkowujemy kazdy kawalek na placki o ok 3 mm grubosci. Za pomoca okraglego naczynia np. garnka lub salaterki, odciskamy ksztalt kola na ciescie i odcinamy boki. Powstale kolo dzielimy na 8 równych trójkatów, u szerokiej nasady kazdego z nich, nakladamy niewielka ilosc dzemu, po czym, zaczynajac od szerszej czesci, zwijamy ciasto w rulonik, ku zwezajacej sie koncowce, formujac rogalik. Duza, prostokatna forme, wykladamy papierem do pieczenia, ukladamy na niej rogaliki, w okreslonych odstepach, aby podczas pieczenia i rozrastania sie, nam sie nie pozlepialy. Za pomoca pedzelka, smarujemy bialkiem, wierzch rogalików. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni i pieczemy rogaliki w 180-200 stopniach, przez ok 15-20 minut, do zrumienienia, konrtolujac temperature. Wyjmujemy na talerz i schladzamy. Kopiasta lyzke cukru pudru, mieszamy z kopiasta lyzeczka cukru wanilinowego, przekladamy do siteczka i posypujemy rogaliki.
Jojo
luna
msewka
Doro