zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Rogaliki drożdżowo - serowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

pyszne i puszyste rogaliki

Rogaliki drożdżowo - serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki drożdżowo - serowe

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowo - serowe
Do większej miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wsypać cukier i łyżkę mąki, wlać letnie mleko i wymieszać. Tak przygotowany zaczyn zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Margarynę stopić w rondelku i lekko przestudzić. Do zaczynu po wyrośnięciu przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i rozbełtane żółtko i jajko ( trochę jajka zostawić do posmarowania rogali ) oraz dodać serek waniliowy. Wymieszać składniki do lekkiego połączenia a potem wlać letnią margarynę i wyrobić gładkie ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i podzielić je na dwie części. Porcje ciasta rozwałkować na koła i radełkiem pociąć je na osiem trójkątów. Trójkąty zwijać od szerokiego brzegu do środka, formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Do odłożonego jajka wlać jedną łyżkę mleka, wymieszać i posmarować rogaliki. Zostawić rogale do wyrośnięcia a potem upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec je przez 25 - 30 minut. Upieczone rogaliki wystudzić na kratce.
Rogaliki drożdżowo - serowe
Etap 1drożdze wymieszać z cukerm i odrobiną mąki
Rogaliki drożdżowo - serowe
Etap 2oprószyć maką i zosatwić zaczyn do wyrośnięcia
Rogaliki drożdżowo - serowe
Etap 3potem ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia
Rogaliki drożdżowo - serowe
Etap 4ufprmowane rogaliki upiec i wystudzić