Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Rolada jabłkowa wg Bo

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczny i zdrowy deser a do tego lody waniliowe i nie widzę nic lepszego na upalne dni lata

Rolada jabłkowa wg Bo

Składniki:

Rolada jabłkowa wg Bo

 

  • MASA JABŁKOWA :
  • 1kg jabłek ( użyłam szarej renety )
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku
  • pół łyżeczki wanilii
  • 1/2 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • Kilka podłużnych biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa wg Bo
Jabłka umyć , obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na mniejsze kawałki , opłukać , usmażyć , do gorących wsypać galaretki , cukier i żelatynę , dokładnie wymieszać odstawić .Jabłka można dosłodzić . Na lnianej ściereczce rozłożyć folię spożywczą , rozłożyć tężejące jabłka , uformować prostokąt. Śmietanę ubić, dodać cukier puder do smaku i wanilię .Żelatynę rozpuścić , wystudzić dodać do ubitej śmietany cały czas miksując , ubitą śmietanę rozłożyć na jabłka . Biszkopty ułożyć na krótszym końcu prostokąta , łapiąc za folię ostrożnie zwijać roladę . Gotową roladę włożyć do lodówki najlepiej na noc . Podawać z lodami waniliowymi .