Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Roladki waflowe z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wafle tortowe z masą kokosową i galaretką - zwinięte w roladki..pychota..

Roladki waflowe z galaretką

Składniki:

Roladki waflowe z galaretką

 

  • Składniki:
  • 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
  • 1 paczka herbatników holenderskich (herbatniki kakaowe)
  • 4 wafle (kwadratowe)
  • Masa:
  • 100 g kokosu + 10 łyżek gorącego mleka
  • 0,5 - 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła

 

Sposób przygotowania:

Roladki waflowe z galaretką
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i troszkę ostudzoną wylać na talerz wyłożony folią spożywczą. Odstawić do lodówki do stężenia. 100 g wiórków kokoswych zalać 10 łyżkami gorącego mleka i odstawić do ostygnięcia. 2 szkl mleka i 1/2 szkl. cukru pudru zagotować., herbatniki pokruszyć i dodać do gotującego się mleka . Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Ciepłą masą posmarować 4 wafle kwadratowe, a gdy masa przestygnie posmarować je masą kokosową. Masa kokosowa: masło utrzeć z cukrem pudrem. dodawać stopniowo kokos i ucierać na puszystą masę. Do talerza z galaretką przykładamy deseczkę, na której będziemy ją kroić. Odwrócić talerz dnem do góry, zdjąć talerz oraz folię i pokroić galaretkę w grubsze paski. Układac ją na początku każdego wafla i zwijać w rulonik. Odstawic w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki na ok. 2 h. Kroić na małe kawałki - grubości 1,5 -2 cm.