Sposób przygotowania:
Rosół drobiowo warzywny
Cebulę oczyścić z łusek, odciąć piętkę, umyć. Marchewkę i pietruszkę korzeń obrać, umyć, pozostawić w całości. Odciąć korzenie pora i zieloną część łodygi, przekroić wzdłuż i umyć. Selera umyć, usunąć włókna. Cebulę opalić nad ogniem. Mięso dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń - pałek, krwi, piór. Umyć pod bieżącą zimną wodą. Do garnka przełożyć mięso i warzywa. Zalać zimną wodą i gotować powoli, na małym ogniu 5 - 10 godzin. Marchewkę i korzeń pietruszki wyciągnąć jak będą miękkie. Pozostawić do ostygnięcia. Zimną marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę i pozostawić do dekoracji. Rosół przyprawić delikatnie do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.Wyciągnąć pozostałe warzywa. Zapchać na noc do lodówki. Na drugi dzień usunąć nadmiar tłuszczu z zimnego rosołu. Natkę pietruszki umyć i posiekać drobno. Podgrzać podawać np. z makaronem, posypanym marchewką, pietruszką i natką pietruszki.