KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Rosół drobiowo warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosół drobiowo warzywny. Można go podać z makaronem lub ziemniakami. Jak i również podać jako zupę czystą. Świetny w zimowe zimne dni. Rozgrzewa.

Rosół drobiowo warzywny

Składniki:

Rosół drobiowo warzywny

 

  • Udka drobiowe kurze 2 szt
  • Skrzydełka drobiowe kurze 4 szt
  • Marchewka 1 szt
  • Pietruszka korzeń 1 szt
  • Por 1 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Natka pietruszki 1 szt
  • Seler naciowy 1/2 szt
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowo warzywny
Cebulę oczyścić z łusek, odciąć piętkę, umyć. Marchewkę i pietruszkę korzeń obrać, umyć, pozostawić w całości. Odciąć korzenie pora i zieloną część łodygi, przekroić wzdłuż i umyć. Selera umyć, usunąć włókna. Cebulę opalić nad ogniem. Mięso dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń - pałek, krwi, piór. Umyć pod bieżącą zimną wodą. Do garnka przełożyć mięso i warzywa. Zalać zimną wodą i gotować powoli, na małym ogniu 5 - 10 godzin. Marchewkę i korzeń pietruszki wyciągnąć jak będą miękkie. Pozostawić do ostygnięcia. Zimną marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę i pozostawić do dekoracji. Rosół przyprawić delikatnie do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.Wyciągnąć pozostałe warzywa. Zapchać na noc do lodówki. Na drugi dzień usunąć nadmiar tłuszczu z zimnego rosołu. Natkę pietruszki umyć i posiekać drobno. Podgrzać podawać np. z makaronem, posypanym marchewką, pietruszką i natką pietruszki.