kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Mój niedzielny rosół .

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niedzielny rosół z domowym makaronem to nasza rodzinna tradycja.

Mój niedzielny rosół . Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mój niedzielny rosół .

 

  • 5 litrów wody
  • 1 duży korpus z kurczaka
  • 8 łapek
  • 3 skrzydełka
  • 250g żołądków drobiowych
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 średniego selera
  • zielona część pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • gałązka maggi
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 3 kostki rosołowe
  • sól

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mój niedzielny rosół .
Mięso dokładnie oczyszczam,myję pod zimną wodą i wkładam do dużego garnka.Warzywa obieram i myję.Marchewkę,seler,por i korzeń pietruszki dokładam do mięsa i zalewam zimną wodą.Garnek stawiam na dużym ogniu i czekam aż na powierzchnipojawia się szumowiny.Zbieram je dokładnie łyżką i przykręcam gaz.Następnie dokładam 1/2 pęczka pietruszki,gałązkę maggi,opaloną nad gazem cebulę,kostki rosołowe i delikatnie rozgniecione ziarenka pieprzu.Zostawiam wszystko na małym ogniu na 3 godziny (jak mawia moja teściowa) niech się spokojnie pyrkoli.Kiedy rosół jest już gotowy wyciągam rozgotowaną zieleninę, doprawiam solą do smaku i podaje z posiekana natka pietruszki i moim domowym makaronem.
Mój niedzielny rosół .
Oczyszczone i umyte mięso układam w garnku z warzywami i zalewam zimna wodą.
Mój niedzielny rosół .
Ziarenka pieprzu delikatnie rozgniatam
Mój niedzielny rosół .
Kiedy zbiore szumowiny dokładam natke pietruszki,maggi,kostki rosołowe,opalona cebulę i rozgniecione ziarenka pieprzu.
Mój niedzielny rosół .
I rosół gotowy.wyciagam rozgotowana zieleninę i podaje ze swoim makaronem.