SUPERPRZEPIS

Rosół z kluseczkami dyniowymi

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Rosół z kluseczkami dyniowymi

Dietetyczny rosół z kluseczkami dyniowymi. Kluseczki są bardzo dobre, i mają fajny smak. Mojej rodzinie bardzo smakował. Ma ładny kolor i tradycyjny rosół nie musi być nudny.

Składniki:

Rosół z kluseczkami dyniowymi

 

  • 30 dkg pręgi pręgi wołowej z kością
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1/3 pory
  • 1 mały korzeń pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kluseczkami dyniowymi

ETAP 1:

Rosół z kluseczkami dyniowymi
marchew seler pietruszkę obieram i myję dokładnie

Seler, marchew, pietruszkę obieram i myję dokładnie. Po także myję

ETAP 2:

Rosół z kluseczkami dyniowymi
kurczaka kroję myję dokładnie to samo robię z wołowiną

Kurczaka pokroiłam na kawałki, umyłam dokładnie.Mięso i warzywa przekładam do garnka zalewam zimną wodą i gotuję na wolnym ogniu około godzinę.

ETAP 3:

Rosół z kluseczkami dyniowymi
dynię upieczoną miksuję blenderem dodaję mąkę pszenną jajko

Dynię kroję na kawałki, przekładam na blaszkę na papier do pieczenia i wstawiam do piekarnika, piekę 20 minut temp 200 stopni. Upieczoną i wystudzoną miksuję blenderem, przekładam do miski, dodaję mąkę, jajko, sól.

ETAP 4:

Rosół z kluseczkami dyniowymi
dyniowe ciasto dokładnie mieszam i przekładam widelcem albo przez tarkę do klusek do wrzącej wody

Całość mieszam. Kluseczki formuje przez specjalną tarkę do klusek. Na wrzącą wodę przelewam ciasto przez tarkę. gotuje około dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Rosółl podaję z kluskami, dynią i natką.


Tagi:

dynia