Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Rosół z kaczki w/g Pyzy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

rosół z kaczki ma intensywny smak i wcale nie jest tłusty jeśli nie dodamy skóry do gotowania

Rosół z kaczki w/g Pyzy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół z kaczki w/g Pyzy

 

  • 2 korpusy z kaczki - kości pozostałe po wyluzowaniu tuszek

 

  • 2 kacze łapki

 

  • 2 kacza szyjka

 

  • 2 kacze skrzydła, ucięte w stawie łokciowym

 

  • 1 kaczy żołądek

 

  • 1 kacze serducho

 

  • 4 duże marchewki

 

  • 1 mała pietruszka , korzeń

 

  • kawałek selera korzeniowego

 

  • 1 spora cebula

 

 

  • 2 listki laurowe

 

 

  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kaczki w/g Pyzy
kości, podroby, szyjkę i skrzydełka wrzuciłam do garnka. Zalałam zimną wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 1,5 godziny - po zagotowaniu usunęłam starannie szumowiny i gotowałam tak żeby płyn lekko mrugał. Po tym czasie dorzuciłam obrane warzywa, przypaloną na płytce cebulę oraz większość przypraw czyli lubczyk, ziele, liście laurowe, pieprz i goździki. Gotowałam dalej na małym ogniu następne 2 godziny. Dopiero na koniec posoliłam, dodałam też lekki karmel z cukru. Taki rosołek podałam z lanymi kluseczkami, gotowaną marchewką i natką pietruszki.
Rosół z kaczki w/g Pyzy
kaczka była sprawiona, ale po umyciu trzeba było jeszcze pobawić się pęsetą i pousuwać pozostałe małe piórka. Potem tuszkę wyluzowałam i kości ze środka trafiły właśnie do rosołu.
Rosół z kaczki w/g Pyzy
do garnka trafiły kości pozostałe po wyluzowaniu dwóch tuszek oraz podroby łapki skrzydełka i szyjka z jednej kaczki
Rosół z kaczki w/g Pyzy
rosół gotujemy długo i powoli w nie za dużej ilości wody - to stanowi o jego smaku - bez żadnych kostek rosołowych

Tagi:

kaczka