Róża - płatki w syropie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wykonanie bardzo proste, efekt lepszy aniżeli przy stosowaniu olejkow kupnych, nie mówiąc o satysfakcji z użycia naturalnego aromatu.

 Róża - płatki w syropie

Składniki:

Róża - płatki w syropie

 

  • 1 szklanka świeżych płatków róży pachnącej - herbacianej (ciasno włożonych);
  • 8-10 łyżek cukru;
  •  kwasek cytrynowy "na czubek noża";
  • ok 1/2 szklanki wody;
  • 2-4 łyżeczki alkoholu (czysta wódka lub spirytus < wówczas mniej);
  • Jako opakowanie  2 słoiczki 200ml (po koncentracie pomid).

Sposób przygotowania:

Róża - płatki w syropie
Płatki róży jak i pozostałe składniki podziel na dwa słoiczki: wkładaj najpierw płatki, cukier , kwasek cytrynowy i woda. Wlewając wodę lekko potrząsaj słoiczkami aby woda objęła wsad tylko go przykrywając. Możesz dodać więcej cukru ale bez przesady. Może nie rozpuścić się w całości. Dodaj alkohol.  Zakręć . Pasteryzuj 20 min. w temp. 90° - 100°. Robię  tak od kilku już lat, a używam jako dodatku do ciast, nadzienia -dodatku do dżemu >pączków.   Polecam amatorom jako dodatek (na dzień przed spożyciem!)do win, wódki: np likieru. Tylko dawkować należy bardzo ostrożnie ( ja na początku przedobrzyłem). Po pierwszym otwarciu i nie zużyciu w całości dolej łyżeczkę alkoholu i możesz pozostałą ilość przechowywać w lodówce, już bez pasteryzowania. Pobierając jakąkolwiek ilość używaj wyłącznie czystej sparzonej wrzątkiem (i ostudzonej) łyżeczki.