Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Mini wieniec z nadzieniem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Dosyć szybko się je przygotowuje. Oczywiście , jak to przy ciastach drożdżowych, tak i tu trzeba znaleźć czas na wyrośniecie wypieku.

Mini wieniec z nadzieniem orzechowym

Składniki:

Mini wieniec z nadzieniem orzechowym

na ciasto drożdżowe

nadzienie orzechowe

dekoracja

  • 150 g cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mini wieniec z nadzieniem orzechowym
Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże rozgniatamy z łyżką cukru i mąki oraz 2 łyżkami mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Łączy ze sobą mąkę i cukier. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do mąki. Ciepłe mleko dodajemy do mąki. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy ręcznie. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

Nadzienie orzechowe: Mleko wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Odstawiamy aby masa napęczniała.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdy kawałek wałkujemy. Układamy po łyżce nadzienia.

Zawijamy i rolujemy. Zgniatamy boki. Każdy wieniec układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut aż ponownie wyrosną.

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Dekoracja: Cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny. Dekoruję lukrem wystudzone mini wińce.