Sposób przygotowania:
Mini wieniec z nadzieniem orzechowym
Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże rozgniatamy z łyżką cukru i mąki oraz 2 łyżkami mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Łączy ze sobą mąkę i cukier. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do mąki. Ciepłe mleko dodajemy do mąki. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy ręcznie. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nadzienie orzechowe: Mleko wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Odstawiamy aby masa napęczniała.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdy kawałek wałkujemy. Układamy po łyżce nadzienia.
Zawijamy i rolujemy. Zgniatamy boki. Każdy wieniec układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut aż ponownie wyrosną.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekoracja: Cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny. Dekoruję lukrem wystudzone mini wińce.
Nadzienie orzechowe: Mleko wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Odstawiamy aby masa napęczniała.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdy kawałek wałkujemy. Układamy po łyżce nadzienia.
Zawijamy i rolujemy. Zgniatamy boki. Każdy wieniec układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut aż ponownie wyrosną.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekoracja: Cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny. Dekoruję lukrem wystudzone mini wińce.