Sposób przygotowania:
Drożdżówka z nadzieniem szpinakowym
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać mleko letnie, stopione letnie masło, 2 żółtka, 1 jajko i hakiem robota wyrabiać z 8 minut dość gęste ciasto, wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć misę talerzem, odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Umyte liście szpinaku, ząbki czosnku, mozzarellę, olej rzepakowy włożyć do rozdrabniacza i wszystko zmiksować, wyłożyć do miski i wymieszać z pieprzem, solą, oregano.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, podzielić na dwie części, na blacie podsypanym mąką rozwałkować 2 placki, na każdy nałożyć szpinak, zawinąć w roladę.
Ułożyć w formie na papierze do pieczenia, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35-40 minut.
Ciasto smakuje i na ciepło i na zimno np. z barszczem czerwonym, rosołem.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać mleko letnie, stopione letnie masło, 2 żółtka, 1 jajko i hakiem robota wyrabiać z 8 minut dość gęste ciasto, wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć misę talerzem, odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Umyte liście szpinaku, ząbki czosnku, mozzarellę, olej rzepakowy włożyć do rozdrabniacza i wszystko zmiksować, wyłożyć do miski i wymieszać z pieprzem, solą, oregano.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, podzielić na dwie części, na blacie podsypanym mąką rozwałkować 2 placki, na każdy nałożyć szpinak, zawinąć w roladę.
Ułożyć w formie na papierze do pieczenia, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35-40 minut.
Ciasto smakuje i na ciepło i na zimno np. z barszczem czerwonym, rosołem.