Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1319]

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To idealna propozycja na smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się podczas imprezy oraz podjadania przed telewizorem lub tak w ciągu dnia.

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym

Składniki:

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym

Około 20 rogalików:

Moje nadzienie:

  • paprykarz wegetariański

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • ulubione przyprawy do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym

Ciasto:

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym
Ciasto można przygotować nawet poprzedniego dnia.

Wszystkie składniki umieścić w misce i następnie zagnieść na jednolite ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum godzin.

Rogaliki:

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym
Rogaliki możnaprzygotować o dowolnej wielkości.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na kilka okręgów.
(Ja ciasto normalnie rozwałkowywałam i za pomocą miski o średnicy około 20 cm wykrawałam koła.)
Każde koło przeciąć nożem na 6 trójkątów.
Przy szerokim brzegu trójkącików umieścić niewielką ilość dowolnego nadzienia i następnie delikatnie je zwinąć oraz uformować w rogaliki.

Przed pieczeniem:

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym
Rogaliki można posypać dowolnymi przyprawami.

Rogaliki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia oraz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Można je też posypać ulubionymi przyprawami.

Pieczenie:

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym
Rogalikipowinny być odrobinę zarumienione.

Rogaliki wstawić do rozgrzanego i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.