Sposób przygotowania:
Róża ucierana z cukrem
Uwaga! Płatki róży ważymy i dajemy zawsze 2 razy więcej cukru od wagi róż.
Płatki róży wykładamy na 2 godziny na biały materiał, aby usunąć robaczki. Oczyszczone płatki róży przekładamy do makutry, zasypujemy cukrem i ucieramy je 10 minut, po tym czasie dodajemy odrobinę soku z cytryny ( nie wolno przesadzić ja na tą ilość daje ½ łyżeczki ) i ucieramy jeszcze 10-15 minut, lub do momentu kiedy kryształki cukru nie będą wyczuwalne w smaku.
Tak przygotowane płatki przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce – u mnie jeden słoiczek zawsze stoi do tłustego czwartku i nic mu się nie dzieje ( płatki róży mogą tylko zmieniać kolor, ale jest to normalny proces ).
Płatki róży wykładamy na 2 godziny na biały materiał, aby usunąć robaczki. Oczyszczone płatki róży przekładamy do makutry, zasypujemy cukrem i ucieramy je 10 minut, po tym czasie dodajemy odrobinę soku z cytryny ( nie wolno przesadzić ja na tą ilość daje ½ łyżeczki ) i ucieramy jeszcze 10-15 minut, lub do momentu kiedy kryształki cukru nie będą wyczuwalne w smaku.
Tak przygotowane płatki przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce – u mnie jeden słoiczek zawsze stoi do tłustego czwartku i nic mu się nie dzieje ( płatki róży mogą tylko zmieniać kolor, ale jest to normalny proces ).
smokii