Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Róża ucierana z cukrem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Płatki róży ucierane z cukrem są obłędne w pączkach i to nie tylko tych jedzonych w tłusty czwartek. Mała łyżeczka dodana do bitej śmietany i podana np. z truskawkami zaskoczy i zachwyci każdego.

Róża ucierana z cukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Róża ucierana z cukrem

 

  • 100 gram płatków dzikiej róży
  • 200 gram cukru
  • Odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Róża ucierana z cukrem
Uwaga! Płatki róży ważymy i dajemy zawsze 2 razy więcej cukru od wagi róż.

Płatki róży wykładamy na 2 godziny na biały materiał, aby usunąć robaczki. Oczyszczone płatki róży przekładamy do makutry, zasypujemy cukrem i ucieramy je 10 minut, po tym czasie dodajemy odrobinę soku z cytryny ( nie wolno przesadzić ja na tą ilość daje ½ łyżeczki ) i ucieramy jeszcze 10-15 minut, lub do momentu kiedy kryształki cukru nie będą wyczuwalne w smaku.

Tak przygotowane płatki przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce – u mnie jeden słoiczek zawsze stoi do tłustego czwartku i nic mu się nie dzieje ( płatki róży mogą tylko zmieniać kolor, ale jest to normalny proces ).
Róża ucierana z cukrem
oczyszczone i zważone płatki róży przygotowane do ucierania
Róża ucierana z cukrem
Płatki róży z cukrem w makutrze przygotowane do ucierania
Róża ucierana z cukrem
Płatki róży z cukrem po 10 minutowym etapie ucierania
Róża ucierana z cukrem
Utarte płatki róży z cukrem i sokiem z cytryny