jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Różane lody dla ochłody

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Od kilku lat zbieram płatki róży, która tak pięknie kwitnie na przełomie maja-czerwca. Jak dotąd wykonywałam z nich tylko konfiturę do pączków na zimę. Eksperyment z lodami okazał się PYCHA!!!

Różane lody dla ochłody

Składniki:

Różane lody dla ochłody

 

  • Składniki:
  • 3 łyżki cukru kryształu,
  • 200 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • Łyżka soku z cytryny,
  • 1 litr płatków różanych

 

Sposób przygotowania:

Różane lody dla ochłody
Róże wraz z połową cukru miksujemy ( Np. Benderem). Powinno z tej ilości wyjść około 3 łyżki różanej konfitury. Dokładamy do niej sok z cytryny (wówczas róża nabierze wyrazistego koloru). Miksujemy.Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy na parze wraz z połową cukru na puszystą masę. Po ubiciu wlewamy do nich gotujące mleko. Całość jeszcze raz podgrzewamy na wolnym ogniu około 2 minuty, by zgęstniało. Masę mleczno-jajeczną studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przestudzoną masę, a następnie różaną konfiturę. Dokładnie całość mieszamy. Całość przekładamy do zamrażalnika. Po godzinie zamrażania należy przemieszać masę. Mieszanie powtarzać w kolejnych godzinach.

Tagi:

lody