Sposób przygotowania:
Różane lody dla ochłody
Róże wraz z połową cukru miksujemy ( Np. Benderem). Powinno z tej ilości wyjść około 3 łyżki różanej konfitury. Dokładamy do niej sok z cytryny (wówczas róża nabierze wyrazistego koloru). Miksujemy.Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy na parze wraz z połową cukru na puszystą masę. Po ubiciu wlewamy do nich gotujące mleko. Całość jeszcze raz podgrzewamy na wolnym ogniu około 2 minuty, by zgęstniało. Masę mleczno-jajeczną studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przestudzoną masę, a następnie różaną konfiturę. Dokładnie całość mieszamy. Całość przekładamy do zamrażalnika. Po godzinie zamrażania należy przemieszać masę. Mieszanie powtarzać w kolejnych godzinach.
Kniejson
jaga85
No, nie- jeszcze nie:), zdjęcie było wykonane w tamtym roku!