zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

SUPERPRZEPIS

Czekoladowe lody z miętą i bazylią

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Choć dziś pogoda nie za letnia to i tak zrobiłam domowe lody z czekoladą, miętą i bazylią.

Czekoladowe lody z miętą i bazylią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowe lody z miętą i bazylią

 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżki naturalnej maślanki
  • 1 grecki jogurt ( 400 g )
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii cytrynowej
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 2 łyżki roztopionej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowe lody z miętą i bazylią
Do miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier i wymieszać najlepiej trzepaczką. Dodać drobno posiekaną bazylię i miętę oraz zetrzeć do miski 50 g czekolady z 50 g drobno posiekać i także dodać do miski z masą płynną. Ponownie wszystko wymieszać i masę przelać do maszynki do lodów. Mieszać około 20 minut ( masa będzie gęsta, więc maszynka sobie nie poradzi przez 30 minut ). Po tym czasie przełożyć lody do pojemniczka, zakryć pokrywką i wstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę. Jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów możemy wymieszać je mikserem i przelać do naczynia ale co jakiś czas mieszając. Gdy lody się mrożą przygotować sztywną folię i robić na niej dowolne wzorki czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Następnie folię z wzorkami włożyć do lodówki do stężenia. Gotowe lody nakładać do pucharków i udekorować przygotowanymi ozdobami z czekolady.
Czekoladowe lody z miętą i bazylią
przydotowac płynną masę mietę i bazylię oraz czekoaldę
Czekoladowe lody z miętą i bazylią
mieszac masę lodową w maszynce przez 30 minut
Czekoladowe lody z miętą i bazylią
potem przełożyć ją do pojemnika i dodatkowo zmrozić

Tagi:

czekolada lody