Sposób przygotowania:
Czekoladowe lody z miętą i bazylią
Do miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier i wymieszać najlepiej trzepaczką. Dodać drobno posiekaną bazylię i miętę oraz zetrzeć do miski 50 g czekolady z 50 g drobno posiekać i także dodać do miski z masą płynną. Ponownie wszystko wymieszać i masę przelać do maszynki do lodów. Mieszać około 20 minut ( masa będzie gęsta, więc maszynka sobie nie poradzi przez 30 minut ). Po tym czasie przełożyć lody do pojemniczka, zakryć pokrywką i wstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę. Jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów możemy wymieszać je mikserem i przelać do naczynia ale co jakiś czas mieszając. Gdy lody się mrożą przygotować sztywną folię i robić na niej dowolne wzorki czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Następnie folię z wzorkami włożyć do lodówki do stężenia. Gotowe lody nakładać do pucharków i udekorować przygotowanymi ozdobami z czekolady.
kołczu
zewa
Dzięki. W pierwszej wersji miałam zrobić torcik lodowy z obręczą czekoladową, ale obręcz mi się połamała, hi, hi. I zrobiłam takie esy floresy. Ale może jeszcze popróbuję z tą obręczą. A same lody wyszły naprawdę orzeźwiające :)
Cukiereczek13
zewa
Dzięki Kasiu :)
monikaT83
zewa
Moniczko to zwykłe lody czekoladowe choć bardzo smaczne. Na pewno coś wyczarujesz i to o wiele lepszego :)
gusia1000