jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Róże karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Róże karnawałowe doskonale nadają się na stół poprzez wygląd i smak

Róże karnawałowe

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • 30 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka octu 10%
  • szczypta soli oraz proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypywania
  • konfitura lub dżem

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
Do mąki na stolnicy dodać żółtka, śmietanę i ocet. Dokładnie wszystko wymieszać i starannie wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki. Poźniej należy rozwałkować ciasto starając się nie dodawać dużo mąki. Następnie wykroić z ciasta krążki w 3 rozmiarach i nalezy je naciąć na obwodzie pięć razy. Środki krążków posmarować białkiem i układać je jeden na drugim przyciskając wówczas środek aby się zlepiły. Przygotowane róże należy smażyć w bardzo gorącym tłuszczu, układając płatkami do dołu. Usmażone już róże wykładać (najlepiej łyżką cedzakową aby tłuszcz obciekł ) na papier a następnie ułożyć i posypać cukrem pudrem . W środku róży umieścić trochę dżemu lub konfiturę. Smacznego !