Sposób przygotowania:
Róże z masy cukrowej
Bazowa masa cukrowa - z podanych ilości wychodzi masy na przygotowanie róż, płatków i nawet trochę zostaje. Jeśli chcemy pokryć tort masą i wykonać ozdoby podane składniki należy pomnożyć przez 3. Powinno wystarczyć na pokrycie średniej wielkości tortu i wykonanie dekoracji. W szklance z wodą namoczyć żelatynę. Gdy zacznie pęcznieć przełożyć do rondelka, dodać glukozę i podgrzewać. Ma się ładnie połączyć. Podczas podgrzewania należy mieszać cały czas aby masa się nie zagotowała. Do lekko przestudzonej dodawać stopniowo cukier puder i zagniatać ciasto. Powinno mieć konsystencje plasteliny. Ja blat podsypuję mąką ziemniaczaną, choć można też cukrem pudrem. Masa początkowo będzie się mocno kleić, ale można dodać trochę więcej cukru pudru. Wymieszać z barwnikiem lub pozostawić białą. Rozwałkować kawałek masy, kieliszkiem wycinać kółka. Z wyciętym kółkiem postępować w ten sposób: jedną stronę delikatnie "pofalować" łyżeczką do cukru, drugą posmarować pędzelkiem z wodą. Wykałaczkę obłożyć masą (tak aby powstał środek kwiatu), następnie gotowe płatki przyklejać wokół. Róże wstawić do kieliszka i do lodówki.