Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

różowy chłodnik z serem pleśniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ma zabójczy różowy kolor i chociażby dlatego warto go zrobić!

różowy chłodnik z serem pleśniowym

Składniki:

różowy chłodnik z serem pleśniowym

 

  • pęczek botwinki
  • ogórek
  • 10 dag. sera z niebieską pleśnią
  • duży kefir 250ml.
  • duży jogurt 250ml.
  • dwa jajka na twardo
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

różowy chłodnik z serem pleśniowym
Rzodkiewki i ogórka myjemy, kroimy w kostkę. Botwinkę obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w kotkę, wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy 5 min. Wlewamy kefir i jogurt do wysokiego naczynia, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, posiekany koperek, botwinkę, pokruszony ser pleśniowy. Solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy. Fajny róż, nie? Dodajemy 2 jajka na twardo, ponownie mieszamy i zjadamy! Możemy dodać również groszek ptysiowy lub grzanki jeżeli macie ochotę.