Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Rozpustny deser z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny warstwowy makaronowy deser z malinami i bitą śmietaną.

Rozpustny deser z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozpustny deser z malinami

 

  • 1/2 szklanki makaronu gwiazdki
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 20 dag malin
  • 2 łyżki konfitury malinowej
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Rozpustny deser z malinami
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Maliny płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody. Połowę śmietany ubijamy na sztywno z łyżką cukru i łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią. W dwóch kieliszkach lub przezroczystych pucharkach układamy po 2 łyżki makaronu, a następnie po 2 łyżki bitej śmietany. Przykrywamy warstwą malin. Do pozostałej ubitej już śmietany dodajemy konfiturę malinową i dokładnie miksujemy. Rozkładamy równomiernie w kieliszkach. Posypujemy 2 łyżkami makaronu. Pozostałą śmietanę również ubijamy na sztywno z resztą cukru i cukru z wanilią. W kieliszkach układamy warstwę śmietany, a następnie malin. Na środku przybieramy łyżką śmietany, kilkoma malinami i makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Rozpustny deser z malinami
Połowę śmietany ubijamy na sztywno z łyżką cukru i łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią.
Rozpustny deser z malinami
W dwóch kieliszkach lub przezroczystych pucharkach układamy po 2 łyżki makaronu, a następnie po 2 łyżki bitej śmietany.
Rozpustny deser z malinami
Do pozostałej ubitej już śmietany dodajemy konfiturę malinową i dokładnie miksujemy. Rozkładamy równomiernie w kieliszkach. Posypujemy 2 łyżkami makaronu.
Rozpustny deser z malinami
Pozostałą śmietanę również ubijamy na sztywno z resztą cukru i cukru z wanilią. W kieliszkach układamy warstwę śmietany, a następnie malin.

Tagi:

makaron