Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Rukola w sosie z octu balsamicznego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna sałatka o ciekawym smaku. Prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowna. Idealna przystawka do mięs.

Rukola w sosie z octu balsamicznego

Składniki:

Rukola w sosie z octu balsamicznego

 

  • 1 paczka świeżej rukoli
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Rukola w sosie z octu balsamicznego
Rukolę myjemy i wsypujemy do dużej miski. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę, tak samo jak paprykę. Jabłko także obieramy i oczyszczamy i kroimy w małe plastry. W osobnej misce przygotowujemy sos z oleju, octu balsamicznego, musztardy i cukru. Dokładnie mieszamy i polewamy nim składniki. Doprawiamy solą i pieprzem i znowu mieszamy.Jemy od razu, aby sos nie rozmiękczył rukoli.