blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Rurki z grzybowym ragout

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Rurki z grzybowym ragout

Składniki:

Rurki z grzybowym ragout

 

  • 500 g makaronu rurki
  • 500 g prawdziwków lub innych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki bulionu z grzybów
  • 12 pomidorków czereśniowych lub 4 duże
  • łyżeczka posiekanej natki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki startego sera owczego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rurki z grzybowym ragout
Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką, pokroić na kawałki. 3 łyżki oleju rozgrzać na dużej patelni, wrzucić grzyby, smażyć na dużym ogniu przez 3 min, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć na półmisek. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Listki tymianku opłukać. 2 łyżki oleju i kilka łyżek bulionu dodać do sosu po grzybach, poddusić czosnek i cebulę. Dodać tymianek, pomidory i koncentrat pomidorowy rozprowadzony pozostałym bulionem. Zagotować, dodać grzyby. Dusić na małym ogniu, aż połowa sosu wyparuje. Wymieszać z natką. Jeśli potrzeba, przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przełożyć na półmisek, polać grzybowym sosem. Osobno podać starty ser.