Sposób przygotowania:
Rurki z grzybowym ragout
Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką, pokroić na kawałki. 3 łyżki oleju rozgrzać na dużej patelni, wrzucić grzyby, smażyć na dużym ogniu przez 3 min, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć na półmisek. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Listki tymianku opłukać. 2 łyżki oleju i kilka łyżek bulionu dodać do sosu po grzybach, poddusić czosnek i cebulę. Dodać tymianek, pomidory i koncentrat pomidorowy rozprowadzony pozostałym bulionem. Zagotować, dodać grzyby. Dusić na małym ogniu, aż połowa sosu wyparuje. Wymieszać z natką. Jeśli potrzeba, przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przełożyć na półmisek, polać grzybowym sosem. Osobno podać starty ser.