mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż curry.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny, aromatyczny, kremowy ryż z curry

Ryż curry.

Składniki:

Ryż curry.

 

  • 1 szkl. ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 szkl. wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 szczypta imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Ryż curry.
Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę obieram i drobno siekam, przekładam na rozgrzany tłuszcz na patelnię i podsmażam do lekkiego zarumienienia. Dodaję do cebulki obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Po chwili wsypuję przepłukany i dokładnie osuszony ryż, smażę ok. 2-3 minut, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Wtedy wlewam 1/2 szklanki gorącej wody, dodaję przyprawy do smaku. Patelnię przykrywam i całość gotuję na bardzo małym ogniu na 25-30 minut co jakiś czas mieszając i stopniowo uzupełniając płyn. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany. Podaję na gorąco jako dodatek do mięs czy warzyw.

Tagi:

ryż