Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ryż cytrynowy 3

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Subtelny smak ryżu cytrynowego nadaje się do każdej potrawy, zwłaszcza ryby.

Ryż cytrynowy 3

Składniki:

Ryż cytrynowy 3

 

  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody lub 1 szk. bulionu i 1 szk. wody
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • ¼ łyżeczki bazylii
  • ok. pół łyżeczki soli morskiej lub do smaku
  • 1 lub 2 kawałki cytryny

Sposób przygotowania:

Ryż cytrynowy 3
W rondlu rozpuścić masło, dodać ryż i wodę lub pół na pół wodę i bulion. Dodać też sok cytrynowy, sól i bazylię. Zagotować, przykryć pokrywką i gotować bez odkrywania na małym ogniu 20 do 25 minut. Po ugotowaniu zamieszać ryż dobrze, żeby się zrobił puszysty. Podać z kawałkiem, lub dwoma, cytryny do praktycznie każdego dania drugiego.

Tagi:

ryż