Sposób przygotowania:
Ryż na sypko – przepis podstawowy
Ryż opłukać na sicie, wsypać do rondelka o pojemności ok. 2 litrów (ryż zapieni się kiedy zawrze i z mniejszego rondla może wykipieć). Zalać wodą, dodać sól i olej. Pod przykryciem doprowadzić do wrzenia, a kiedy to nastąpi postawić rondelek na palniku przykrytym płytką kuchenną. Na małym ogniu (cały czas pod przykryciem) gotować przez 20-25 minut. Nie mieszać w trakcie gotowania i nie odkrywać rondelka, żeby nie uciekała para.
Tak ugotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, szczególnie dla osób będących na diecie.
Jeśli nie mamy w domu płytki kuchennej, możemy zastosować sposób naszych babć: tzn. doprowadzić ryż do wrzenia i gotując na małym ogniu poczekać aż wchłonie się cały płyn. Następnie zdjąć z ognia, zawinąć w gazety, owinąć ręcznikiem, kocem (albo czymś w tym rodzaju) i na koniec kołdrą. Tak „dogotowywany” ryż będzie dobry dopiero po kilku godzinach, więc o jego przyrządzeniu trzeba pomyśleć nieco wcześniej.
Tak ugotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, szczególnie dla osób będących na diecie.
Jeśli nie mamy w domu płytki kuchennej, możemy zastosować sposób naszych babć: tzn. doprowadzić ryż do wrzenia i gotując na małym ogniu poczekać aż wchłonie się cały płyn. Następnie zdjąć z ognia, zawinąć w gazety, owinąć ręcznikiem, kocem (albo czymś w tym rodzaju) i na koniec kołdrą. Tak „dogotowywany” ryż będzie dobry dopiero po kilku godzinach, więc o jego przyrządzeniu trzeba pomyśleć nieco wcześniej.