Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ryż smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwy do zrobienia ale bardzo smaczny ryż.

Ryż smażony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż smażony

 

  • Ryż
  • Cebula biała lub czerwona
  • Olej
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż smażony
2 plastry cebuli pokroić bardzo drobno. 2 łyżki oleju rozgrzać dobrze w garnku, dodać cebulę i smażyć ciągle mieszając ok. 2 - 3 minuty. Następnie dodać ryż i smażyć razem z cebulą aż ryż wchłonie olej, będzie widać dno garnka suche lub około 5 minut. Posolić do smaku i dodać wodę w ilości 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu, gotować 15 do 20 minut na wolnym ogniu bez odkrywania pokrywki. Pycha.
Ryż smażony
Cebulę białą lub czerwoną pokroić bardzo drobno, odmierzyć ryż.
Ryż smażony
Podsmarzyć cebulę 3min. plus 5 min. z ryżem, dodać wodę, gotować 15-20 min.