mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż z bitą śmietaną i dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Można to danie modyfikować na tysiące sposobów i zapewniam, że każdy będzie pyszniutki:)

Ryż z bitą śmietaną i dżemem

Składniki:

Ryż z bitą śmietaną i dżemem

 

  • można na mleku ugotować, ale ja zawsze na wodzie, bo potem i tak śmietankę się dodaje)
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • słoiczek dżemu- najlepiej kwaśnawy (z czarnej porzeczki lub wiśniowy)

 

Sposób przygotowania:

Ryż z bitą śmietaną i dżemem
Ryż włożyć do garnuszka, zalać wrzątkiem, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 20min. (tak aby był sypki, jeśli się zdarzy, że zapomnę o nim- co mi się często zdarza;) to po ugotowaniu woreczek rozciąć i przesypać ryżyk na sitko, przelać zimną wodą- jest to gwarancją, że ryż zostanie pozbawiony skrobii, która go skleja).Kremówkę przed ubijaniem, włożyć we woreczku na chwilkę do zamrażalnika lub trochę dłużej do lodówki, chodzi o to żeby była dobrze schłodzona, wtedy szybciej się ubija:) dodać do smaku cukier + cukier wanil. i dalej ubijać.Z podanej ilości wychodzą 3 spore porcje:)A więc ryż dzielimy na 3 porcje, rozkładamy na talerze, wykładamy po kilka łyżeczek dżemu, na wierzch kleks z bitej śmietanki:) Myślę, że równie smaczne byłoby użycie teraz w sezonie jakiś owocków zamiast dżemu np. jabłek, truskawek, brzoskwinek czy jagód:) Ryż włożyć do garnuszka, zalać wrzątkiem, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 20min. (tak aby był sypki, jeśli się zdarzy, że zapomnę o nim- co mi się często zdarza;) to po ugotowaniu woreczek rozciąć i przesypać ryżyk na sitko, przelać zimną wodą- jest to gwarancją, że ryż zostanie pozbawiony skrobii, która go skleja).Kremówkę przed ubijaniem, włożyć we woreczku na chwilkę do zamrażalnika lub trochę dłużej do lodówki, chodzi o to żeby była dobrze schłodzona, wtedy szybciej się ubija:) dodać do smaku cukier + cukier wanil. i dalej ubijać.Z podanej ilości wychodzą 3 spore porcje:)A więc ryż dzielimy na 3 porcje, rozkładamy na talerze, wykładamy po kilka łyżeczek dżemu, na wierzch kleks z bitej śmietanki:) Myślę, że równie smaczne byłoby użycie teraz w sezonie jakiś owocków zamiast dżemu np. jabłek, truskawek, brzoskwinek czy jagód:)

Tagi:

ryż