Sposób przygotowania:
Ryż z bitą śmietaną i powidłami
Ryż włożyć do garnuszka, zalać wrzątkiem, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 20min. (tak aby był sypki, jeśli się zdarzy, że zapomnę o nim- co mi się często zdarza, to po ugotowaniu woreczek rozciąć i przesypać ryżyk na sitko, przelać zimną wodą- jest to gwarancją, że ryż zostanie pozbawiony skrobi, która go skleja).
Kremówkę przed ubijaniem, włożyć we woreczku na chwilkę do zamrażalnika lub trochę dłużej do lodówki, chodzi o to żeby była dobrze schłodzona, wtedy szybciej się ubija:) dodać do smaku cukier + cukier wanil. i dalej ubijać.
A więc ryż dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, wykładamy po kilka łyżeczek powideł, na wierzch bita śmietana, na koniec posypujemy rodzynkami.
Kremówkę przed ubijaniem, włożyć we woreczku na chwilkę do zamrażalnika lub trochę dłużej do lodówki, chodzi o to żeby była dobrze schłodzona, wtedy szybciej się ubija:) dodać do smaku cukier + cukier wanil. i dalej ubijać.
A więc ryż dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, wykładamy po kilka łyżeczek powideł, na wierzch bita śmietana, na koniec posypujemy rodzynkami.
junette