usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Ryż z dżemem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie i smaczne danie

Ryż z dżemem jabłkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż z dżemem jabłkowym

 

  • 100g ryżu (na 2 porcje dla dzieci lub 1 porcję dla osoby dorosłej)
  • 5 łyżek dżemu jabłkowego (najlepiej własnego wyrobu)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ryż z dżemem jabłkowym
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Podgrzewamy dżem jabłkowy ze szczyptą przyprawy do piernika. Ugotowany ryż wykładamy na talerz i mieszamy z 1 łyżką miodu. Na ryż wykładamy gorący dżem i posypujemy cynamonem. W zależności od dżemu można go dosłodzić miodem lub cukrem. Jeśli jest słodki, można dodać kilka kropli soku z cytryny.
Ryż z dżemem jabłkowym
Można ugotować ryż w torebce lub luzem. Według uznania
Ryż z dżemem jabłkowym
Główny bohater. Gorący dżem jabłkowy z przyprawami
Ryż z dżemem jabłkowym
Dzięki łyżce miodu, ryż nabierze charakteru