Sposób przygotowania:
Ryżoklejki z masłem orzechowym i śliwką kalifornijską
Ryż do sushi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy trochę ostygnie, dodaj do niego sos i starannie wymieszaj. Lepki ryż przełóż do pudełka lub innego naczynia z płaskim dnem (preferowany rozmiar: 20cm x 20cm). Postaraj się ułożyć warstwę o grubości 1 cm. Ryż schłódź w lodówce.
W międzyczasie zblenduj śliwki kalifornijskie z odrobiną wody. Na schłodzonym ryżu ułóż warstwę śliwek kalifornijskich; jeśli istnieje taka potrzeba, wyrównaj warstwę szpatułką. Nałóż kolejną warstwę, tym razem z masła orzechowego. Na koniec ułóż warstwę ryżu o grubości ok. 1 cm. Naczynie z ryżem przełożonym masą ze śliwek kalifornijskich oraz masłem orzechowym wstaw do lodówki i schładzaj przez min. 2 godziny.
Po upływie tego czasu schłodzone ryżoklejki pokrój w kwadraty. Zawiń je w folię aluminiową. Przygotowane w ten sposób idealnie sprawdzą się jako przekąska w czasie treningu.
Ważne! Sos do ryżu możesz zastąpić octem ryżowym wymieszanym z cukrem.
W międzyczasie zblenduj śliwki kalifornijskie z odrobiną wody. Na schłodzonym ryżu ułóż warstwę śliwek kalifornijskich; jeśli istnieje taka potrzeba, wyrównaj warstwę szpatułką. Nałóż kolejną warstwę, tym razem z masła orzechowego. Na koniec ułóż warstwę ryżu o grubości ok. 1 cm. Naczynie z ryżem przełożonym masą ze śliwek kalifornijskich oraz masłem orzechowym wstaw do lodówki i schładzaj przez min. 2 godziny.
Po upływie tego czasu schłodzone ryżoklejki pokrój w kwadraty. Zawiń je w folię aluminiową. Przygotowane w ten sposób idealnie sprawdzą się jako przekąska w czasie treningu.
Ważne! Sos do ryżu możesz zastąpić octem ryżowym wymieszanym z cukrem.
BozenaMatuszczyk
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2