Ryżoklejki z masłem orzechowym i śliwką kalifornijską

  • 4
  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ryżoklejki z masłem orzechowym i śliwką kalifornijską

Znakomita przekąska, w której znajdziesz wszystko to, co najlepsze - masło orzechowe i śliwki kalifornijskie. Trenujesz? Uprawiasz sport? Ten przepis jest idealny dla ciebie!

Składniki:

Ryżoklejki z masłem orzechowym i śliwką kalifornijską

 

  • ryż do sushi - 150 g
  • sos do ryżu do sushi (opcjonalnie) - 4 łyżeczki
  • masło orzechowe - 100 g
  • śliwki kalifornijskie - 50 g

Sposób przygotowania:

Ryżoklejki z masłem orzechowym i śliwką kalifornijską
Ryż do sushi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy trochę ostygnie, dodaj do niego sos i starannie wymieszaj. Lepki ryż przełóż do pudełka lub innego naczynia z płaskim dnem (preferowany rozmiar: 20cm x 20cm). Postaraj się ułożyć warstwę o grubości 1 cm. Ryż schłódź w lodówce.

W międzyczasie zblenduj śliwki kalifornijskie z odrobiną wody. Na schłodzonym ryżu ułóż warstwę śliwek kalifornijskich; jeśli istnieje taka potrzeba, wyrównaj warstwę szpatułką. Nałóż kolejną warstwę, tym razem z masła orzechowego. Na koniec ułóż warstwę ryżu o grubości ok. 1 cm. Naczynie z ryżem przełożonym masą ze śliwek kalifornijskich oraz masłem orzechowym wstaw do lodówki i schładzaj przez min. 2 godziny.

Po upływie tego czasu schłodzone ryżoklejki pokrój w kwadraty. Zawiń je w folię aluminiową. Przygotowane w ten sposób idealnie sprawdzą się jako przekąska w czasie treningu.

Ważne! Sos do ryżu możesz zastąpić octem ryżowym wymieszanym z cukrem.