Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Ryżowa łakotka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodko kwaśny deser na zimno lub na ciepło

Ryżowa łakotka

Składniki:

Ryżowa łakotka

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżowa łakotka
Mleko wlewamy do garnka, gdy będzie ciepłe wrzucamy cukier waniliowy i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy mleko będzie gorące wrzucamy ryż i gotujemy do momentu, aż zwiąże się z mlekiem - czyli deser stanie się dość gęsty. Bardzo często mieszamy. Czekoladę gnieciemy na małe kawałeczki lub najlepiej ścieramy na grubych oczkach. Prawie całą wsypujemy do gorącego mleka z ryżem i mieszamy aby się rozpuściła. Później odstawiamy garnek z gazu i czekamy, aż ostygnie. Gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Miksujemy truskawki, również schładzamy.
Deser nakładamy łyżką do lodów, oblewamy musem truskawkowym i posypujemy startą biała czekoladą.
Smacznego !!!

Tagi:

ryż czekolada