Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ryżowa sałatka z rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Taką właśnie sałatkę przygotowuję bardzo często, kiedy to rozpoczyna się sezon grillowy. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do różnego rodzaju mięs.

Ryżowa sałatka z rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem

Składniki:

Ryżowa sałatka z rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem

 

  • woreczek ryżu ugotowanego na sypko,
  • puszka kukurydzy,
  • pół długiego ogórka,
  • 5 rzodkiewek

sos

  • łyżka suszonego koperku,
  • ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryżowa sałatka z rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem
Kukurydzę wykładamy na sitko i odsączamy z zalewy. Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Zarówno ogórki, jak i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z ryżem i kukurydzą.

Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą.Sałatkę mieszamy z sosem najlepiej na krótko przed podaniem.