goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Sajgonki wg goyaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Farsz do sajgonek można komponować wg swoich upodobań kulinarnych, świetnie smakują z różnymi mięsami jak również z samymi warzywami

Sajgonki wg goyaczek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sajgonki wg goyaczek

 

  • Opakowanie mrożonych warzyw chińskich
  • 1 filet z kurczaka
  • szklanka wywaru z kurczaka
  • sos sojowy
  • łyżka startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • opakowanie papieru ryżowego
  • olej
  • chilli w proszku

Sposób przygotowania:

Sajgonki wg goyaczek
Kurczaka pokroić w cienkie paseczki i zamarynować w czosnku imbirze i sosie sojowym. Odstawić do lodówki na 30 minut. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i obsmażyć. Dodać warzywa i podlać je wywarem. Gotować, często mieszając około 15 minut. Doprawić, chilli, sosem sojowym i olejem sezamowym. Przygotować na talerzu wodę, pojedynczy papier ryżowy namoczyć a gdy zmięknie przełożyć na suchy talerz, nałożyć łyżką farszu niedaleko brzegu papieru, zawijać jak krokiety. Tak samo postępować z pozostałym papierem ryżowym. Na patelni rozgrzać olej, smażyć sajgonki na rumiano i podawać od razu z sosem chilli.
Sajgonki wg goyaczek
Warzywa smażymy aż beda miekkie i dobrze doprawione
Sajgonki wg goyaczek
Ilość farszu nie może być z duża bo sajgonka się rozpadnie
Sajgonki wg goyaczek
Smażymy na patelni na złoty kolor i od razu podajemy