Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Salat z chrzanem i szynką konserwową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Salat jarzynowy w tym wykonaniu podawany jest z pieczonym udkiem, smażonym kotletem schabowym lub kiełbasą czy szynką. Ja najbardziej lubię z szynką konserwową i pieczywem.

Salat z chrzanem i szynką konserwową

Składniki:

Salat z chrzanem i szynką konserwową

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 1 cebul biała (mała)
  • 5 jajek
  • 6 ogórków konserwoweych
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyzeczka chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • 40 dag szynki konserwowej

Sposób przygotowania:

Salat z chrzanem i szynką konserwową
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości – wszystko w mundurkach. Odcedzamy, przestudzamy i obieramy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchew, seler i pietruszkę drobno. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Cebulę obieramy. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miski. Groszek i kukurydzę odcedzamy i dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy. Dodajemy majonez, chrzan i sól z pieprzem. Dokładnie mieszamy. Szynkę kroimy w kostkę. Sałatkę podajemy z szynką.