kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałata rzymska z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kolejna sałatka na jesienne popołudnie.

Sałata rzymska z pieczarkami

Składniki:

Sałata rzymska z pieczarkami

 

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 pęczek rzeżuchy
  • 100 g pieczarek
  • sok cytrynowy
  • 1 obrana cebula
  • SOS;
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól
  • czarny, mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego majeranku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Sałata rzymska z pieczarkami
Sałatę rzymską opłukać, odsączyć, a listki pokroić w wąskie paski. Rzeżuchę opłukać i dodać do sałaty. Pieczarki oczyścić, pokroić i natychmiast skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Dodać wraz z drobno posiekaną cebulką do sałatki. Sporządzić sos z octu z czerwonego wina, soli, pieprzu, majeranku oraz oliwy z oliwek. Sosem tym polać sałatkę, wymieszać i od razu podawać.

Tagi:

sosy sałata