Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Sałatka kebabowa z sałatą rzymską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka kebabowa z piersią kurczaka i kapustą pekińską bardzo często pojawia się na stołach na weselach i innych imprezach. Ja zmodyfikowałam taką sałatkę i kapustę pekińską zastąpiłam sałatą rzymską, a zamiast piersi z kurczaka dałam udka.

Sałatka kebabowa z sałatą rzymską

Składniki:

Sałatka kebabowa z sałatą rzymską

 

  • 2 uda z kurczaka bez kości
  • 1/2 cebuli
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 łyżki ketchupu
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 sałata rzymska mini
  • olej
  • przyprawa gyros - kebab

Sposób przygotowania:

Sałatka kebabowa z sałatą rzymską

ETAP 1:

Sałatka kebabowa z sałatą rzymską
Na dnie salaterki układamy mięso, a na nim cebulę

Mięso z udek kroimy na nieduże kawałki, obficie przyprawiamy przyprawą gyros - kebab, smażymy na oleju, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i studzimy. Mięso układamy na dnie salaterki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i wykładamy na mięso.

ETAP 2:

Sałatka kebabowa z sałatą rzymską
Kolejną warstwę tworzą skrojone w kostkę ogórki kiszone

Ogórki kiszone kroimy w kostkę i układamy na cebuli.
Na ogórkach rozsmarowujemy ketchup.

ETAP 3:

Sałatka kebabowa z sałatą rzymską
Następnie wykładamy kukurydzę odsączoną z zalewy

Kukurydzę odsączamy z zalewy i wykładamy na ogórki.

ETAP 4:

Sałatka kebabowa z sałatą rzymską
Na kukurydzy rozsmarowujemy warstwę majonezu

Na kukurydzy rozsmarowujemy warstwę majonezu.
Sałatę rzymską myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wykładamy jako ostatnią warstwę.