kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałata z rzodkiewki i kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka wiosenna sałatka z rzodkiewki z dodatkiem kukurydzy i cukinii oraz dresingiem jogurtowym jest lekka, szyba w przygotowaniu i nieskomplikowana. Świetna jako dodatek do dan z grilla, mięs i ryb.

Sałata z rzodkiewki i kukurydzy

Składniki:

Sałata z rzodkiewki i kukurydzy

 

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • ½ cukinii
  • pęczek dymki
  • ½ puszki kukurydzy
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z cytryny
  • sól, czarny pieprz, koperek, czosnek granulowany (lub zamiennie sos sałatkowy)

Sposób przygotowania:

Sałata z rzodkiewki i kukurydzy
Warzywa myjemy.

Cukinie kroimy w grubsze plastry, a te w małą kosteczkę. Rzodkiewki również kroimy w drobna kostkę. Kukurydze odsączamy z zalewy. Dymkę drobno siekamy.

Warzywa łączymy w miseczce.

Z jogurtu greckiego, soku z cytryny i przypraw (ewentualnie sosu sałatkowego) przygotowujemy dressing, który łączymy z warzywami.

Serwujemy do grillowanego mięsa lub ryby.