Sposób przygotowania:
Sałata z ziołami i indykiem
Filet z piersi indyka opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawą do drobiu i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 45 minut. Wyjąć, odwinąć z folii . Zatrzymać sos, który wyciekł podczas pieczenia. Mięso ostudzić, pokroić w plastry, a następnie na kawałki wielkości jednego kęsa. Sałatę oczyścić z zewnętrznych liści. Pozostałe liście opłukać, dokładnie osuszyć i rozerwać na mniejsze kawałki. Bazylię i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać z gałązek listki. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połówki. Nasiona pinii uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Szczypiorek posiekać. Przygotowane składniki sałatki włożyć do miski. Przyrządzić sos winegret. Oliwę połączyć z sosem z pieczenia mięsa, octem balsammicznym oraz alkoholem. Doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem, Lekko wymieszać i od razu podawać.