kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałata z ziołami i indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna sałatka zamiast obiadu.

Sałata z ziołami i indykiem

Składniki:

Sałata z ziołami i indykiem

 

  • 500 g filetu z piersi indyka
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 sałata karbowana lollo lub endywia
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki nasion pinii
  • 1 pęczek szczypiorku
  • WINEGRET WŁOSKI:
  • 8-10 łyżek oliwy
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 2 łyżki grappy lub wytrawnego wermutu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałata z ziołami i indykiem
Filet z piersi indyka opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawą do drobiu i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 45 minut. Wyjąć, odwinąć z folii . Zatrzymać sos, który wyciekł podczas pieczenia. Mięso ostudzić, pokroić w plastry, a następnie na kawałki wielkości jednego kęsa. Sałatę oczyścić z zewnętrznych liści. Pozostałe liście opłukać, dokładnie osuszyć i rozerwać na mniejsze kawałki. Bazylię i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać z gałązek listki. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połówki. Nasiona pinii uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Szczypiorek posiekać. Przygotowane składniki sałatki włożyć do miski. Przyrządzić sos winegret. Oliwę połączyć z sosem z pieczenia mięsa, octem balsammicznym oraz alkoholem. Doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem, Lekko wymieszać i od razu podawać.