Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Salaterka z cukinii :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonały pomysł na ozdobne podanie korniszonów, pomidorków koktajlowych, grzybków marynowanych, czarnych oliwek itp.

Salaterka z cukinii :

Składniki:

Salaterka z cukinii :

 

  • 1 duża cukinia
  • kawałek marchewki ( białej rzodkwi lub korniszon )
  • liście selera lub zielonej pietruszki
  • ½ szklanki octu
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Salaterka z cukinii :
Cukinię umyć i przekroić na pół wzdłuż . Wydrążyć miękki środek. Brzegi ponacinać małym nożykiem tak by tworzyły się ząbki .Ocet wymieszać z wodą. Cukinie zanurzyć w zakwaszonej wodzie i zostawić na 10 minut ( nie będą żółkły jak dłużej postoją ) .Wyjąć z wody , osuszyć , układać korniszony ( lub to co tam ma być ).Dekorować różyczką z marchewki ( białej rzodkwi do grzybków- czarnych oliwek , lub korniszona do pomidorków ) i liśćmi selera. Paterę na której mają leżeć przykryć białymi , papierowymi , ażurowymi serwetkami i ułożyć na nich napełnione cukinie.

Tagi:

cukinia