mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

sałatka a la śródziemnomorska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

prosta sałatka na podwieczorek

sałatka a la śródziemnomorska

Składniki:

sałatka a la śródziemnomorska

 

  • paczka makaronu typu rurki (3-kolorowy)np Lubella
  • 15 dag szynki
  • kostka fety
  • oliwki czarne wydrylowane
  • oliwa z oliwek
  • zioła- tymianek, bazylia świeża, oregano
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

sałatka a la śródziemnomorska
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Szynkę pokroić w kostkę, fetę odsączyć z zalewy i również pokroić w większą kostkę. Oliwki czarne wydrylowane pokroić najlepiej wzdłuż na pół, wtedy najładniej się prezentują w sałatce. Świeżą bazylię drobno posiekać, w osobnym naczyniu połączyć oliwę z oliwek z ziołami, można użyć ziół prowansalskich wg uznania. Ostudzony makaron wymieszać z resztą pokrojonych składników, zalać doprawioną oliwą, posolić i dodać pieprz. Sałatka jest najlepsza po ochłodzeniu w lodówce.