Sposób przygotowania:
Sałatka arbuzowo - melonowa
Jeżeli mamy połowę arbuza, możemy wydrążyć z niego miąższ i przygotować pyszną sałatkę. Arbuza wydrążamy dokładnie łyżką - można obkroić najpierw nożem i ten wykrojony miąższ zostawić na sałatkę, a z wydrążonych resztek i soku, którego będzie sporo, przygotować arbuzowe smoothie. Tak samo postępujemy z żółtym arbuzem. Ze skórki większego arbuza wycinamy koszyczek - najlepiej naszkicować sobie linie cięcia na skórce - będzie łatwiej i na pewno dosyć równo wytniemy. W takim wyciętym koszyczku sałatka będzie na pewno lepiej smakowała :) Miąższ czerwonego i żółtego arbuza kroimy na kosteczkę. Melona kroimy najpierw na pół, a potem na paseczki, obieramy skórkę, wycinamy środek z pestkami, a miąższ kroimy na kosteczkę. Pokrojone owoce mieszamy razem w misce, polewamy sosem przygotowanym z miodu i soku z cytryny, dokładnie mieszamy i nakładamy do arbuzowego koszyczka. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny albo na godzinkę do zamrażalnika, wtedy się szybciej schłodzi. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy listkami mięty i bazylii cytrynowej. SMACZNEGO :)