renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Sałatka cukiniowo-kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka idealna zarówno do obiadu jak i do przysmaków z grilla. Myślę, że posmakuje każdemu, kto lubi pikantne sosy.

Sałatka cukiniowo-kalafiorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka cukiniowo-kalafiorowa

 

  • 1 mała cukinia
  • pół małego kalafiora
  • kilka rzodkiewek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól ziołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka cukiniowo-kalafiorowa
Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki, które następnie należy pogotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ochłodzeniu pokroić w plasterki, następnie dodać cukinię również pokrojoną w plasterki, rzodkiewkę i cebulę w kostkę. Przygotować sos poprzez wymieszanie jogurtu z ketchupem i solą ziołową. Warzywa wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki.
Sałatka cukiniowo-kalafiorowa
Lekko obgotowanego kalafiora pokroić w plasterki.
Sałatka cukiniowo-kalafiorowa
Dodać cukinię pokrojoną w plasterki dowolnej grubości.
Sałatka cukiniowo-kalafiorowa
Następnie dodać rzodkiewkę i cebulę pokrojone w kostkę.
Sałatka cukiniowo-kalafiorowa
Wszystko razem wymieszać z sosem z jogurtu i ketchupu.