WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 978]

Sałatka do grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka z warzyw świeżych i konserwowych w sosie z dodatkiem musztardy koperku szczypiorku i rzeżuchy.

Sałatka do grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka do grilla

 

  • 0,5 główki sałaty
  • 2 pomidory
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • kilka mniejszych ogórków konserwowych
  • kilkanaście podłużnych rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • rzeżucha
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy

Sposób przygotowania:

Sałatka do grilla

ETAP 1:

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę drobno porwać lub pokroić i wrzucić do miski. Wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dodać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.

Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki i dodać do reszty warzyw. Szczypiorek, koperek i rzeżuchę drobno posiekać i dodać do miski z warzywami. Warzywa posypać solą, pieprzem czarnym i ziołowym.

W oddzielnym kubeczku przygotować sos. Wlać do szklanki olej, dolać ocet i musztardę. Dobrze wymieszać i polać takim sosem sałatkę.

Wszystkie warzywa wymieszać z sosem i podawać. Sałatka jest idealna do grillowanych mięs i kiełbaski.

sałatka do grilla
Posiekany szczypiorek, koperek i rzeżucha dodane do warzyw
sałatka do grilla
Ogórki konserwowe pokrojone w półplasterki dodane do sałatki
sałatka do grilla
pomidory pokrojone w kostkę i przyprawione dodane do miski
sałatka do grilla
Pokrojona w plasterki rzodkiewka dodana do miski

Tagi:

sałata