Sposób przygotowania:
Sałatka ,, dziubana ,, Babci Basi
Ugotować ziemniaki , seler , pietruszkę ( w mundurkach ) i jajka na twardo .Ostudzić i obrać ( tu dołożyłyśmy jeszcze 1 marchewkę z gotowania wywaru na zupę grzybową ). Odcedzić marchewkę z groszkiem . Odlać korniszony z zalewy . Pokroić bardzo drobno wszystkie składniki .Wrzucić do miski i dodać olej . Delikatnie zamieszać ( dodanie oleju pozwala wymieszać składniki tak by się nie zlepiały i łatwiej mieszały z majonezem. Włożyć majonez , delikatnie przyprawić - wymieszać . Sprawdzić czy nie trzeba doprawić . Zostawić w lodówce na kilka godzin by sałatka przeszła smakiem .Podaję albo w większej miseczce albo podzieloną na porcje .Wierzch smaruję warstwą majonezu i układam stosowną dekorację . Tym razem najprostszą - brzegi otoczyłam pokrojonym koprem imitującym igliwie , a z papryki czerwonej powycinałam czerwone gwiazdki.